طراحی دکوراسیون ساختمان+ طراحی آنلاین+ هوش مصنوعی

به شگفت انگیزترین ساختمانی که دیده‌اید فکر کنید، به نظرتان مراحل طراحی آن چه‌طور بوده است؟ ایدۀ اولیۀ آن چگونه شکل گرفته است؟ شاید در نگاه اول به چشم ما مهم نیاید، اما مراحل طراحی ساختمان حکم پایه و اساس ساختمان را دارند که باید به دقت و ریزبینی انجام شوند.
اگر با مراحل طراحی ساختمان آشنایی ندارید یا می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این حیطه داشته باشید، باید بگوییم که مقالۀ درستی را انتخاب کرده‌اید. همراه ما باشید.

لوگو باوند تیم

مطالعه: 17 دقیقه

8 نظر

1432 بازدید

15 نمونه‌کار

در این مطلب به صورت تصویر و متن به شما توضیح خواهیم داد که:

چه گام‌هایی در طراحی ساختمان به ترتیب اجرا می‌شوند؟ چه عواملی در انتخاب سبک طراحی دکوراسیون تأثیرگذار هستند؟  قیمت گذاری چگونه صورت می‌گیرد؟ متریال‌ها چگونه نشان داده میشوند .، و خیلی چیزهای دیگر …

طراحی ساختمان باوند دکور

باوند تیم، جایی که زیبایی و ذوق به دنیای شما خوش آمدید می‌گویند. ما با افتخار با تیم متخصص و خلاق خود، خدمات طراحی ساختمان ارائه می‌دهیم. از طراحی مدرن و شیک تا استایل‌های کلاسیک و سنتی، ما در باوند دکور با هر سبکی که شما بخواهید، همراه شما هستیم تا فضایی زیبا، دلنشین و منحصر به فرد برایتان ایجاد کنیم. با انتخاب ما، به دنیایی از رنگ‌ها، نورها و طرح‌های زیبا خوش آمدید.

 

طراحی خانه

حرفه‌ای‌ترین گزینه برای تغییرات شگفت‌انگیز دکوراسیون خانه شما!

به دنبال طراحی خانه‌تان هستید؟باوند تیم بیش از ده سال تجربه در عرصه طراحی، خدمات منحصر به فرد خود را از طراحی اولیه تا اجرا به شما ارائه می‌دهد.باوندتیم با الهام‌گرفتن از طرح‌های برجسته جهانی و البته سلیقه زیبای شما یک خانه رویایی برای شما طراحی میکند.

با باوند دکور انتظاراتتان را برآورده کنید و خانه‌ای ایده‌آل داشته باشید. از همین امروز شروع کنید.

باوند تیم همراه شما💙

طراحی 3D خانه
تصویر سه بعدی منزل طراحی شده زیبا، با سقف آبی و دیوارهای کرمی رنگ
طراحی پلان
تصویر طراحی پلان توسط باوند تیم

چرا نقشه برداری در طراحی ساختمان اهمیت دارد؟

احتمالا دیده‌اید که گاهی برخی افراد با دوربین‌های مخصوص خود مشغول بررسی زمین می‌شوند. این همان کاری است که نقشه‌بردارها انجام می‌دهند. بدون نقشه برداری دقیق، ساخت یک ساختمان اصولی، ایمن و باکیفیت غیرممکن خواهد بود.
اما نقشه برداری شامل چه مراحلی می‌شود؟ تهیه اطلاعات دقیق زمین، جانمایی دقیق ساختمان، تعیین حدود و حریم زمین و نقشه‌ها توپوگرافی از مسائلی هستند که در مرحله نقشه برداری با آن مواجه می‌شویم.

اصول اندازه گیری در طراحی ساختمان کدامند؟

اصول اندازه گیری در طراحی ساختمان، قواعد و ضوابطی هستند که برای اندازه گذاری دقیق و صحیح نقشه های ساختمانی به کار می روند. رعایت این اصول، وضوح و خوانایی نقشه ها را افزایش می دهد و از بروز خطا و اشتباه در مراحل ساخت و ساز جلوگیری می کند.
مثلا، در نقشه‌های ساختمانی باید از واحدهای اندازه‌گیری دقیق استفاده کنید، ابعاد را به صورت دقیق اندازه گیری کنید، حواستان به تناسب اندازه‌ها با مقیاس نقشه باشد و بسیاری موارد دیگر. دانستن این موارد، به خوانایی نقشه‌های شما کمک می‌کند و در مسیر کاری شما بسیار موثر خواهد بود.

معیارهای اندازه‌گیری در طراحی
تصویر پلان دیزاین و طراحی با قسمت‌های مختلف خانه و قسمت‌بندی شده

انتخاب مقیاس مناسب برای پلان

انتخاب معیار مناسب برای پلان ساختمانی
تصویر پلان خانه با بکگراند سبز
مقیاس در نقشه ساختمانی
تصویر دوم نقشه های ساختمانی با پس زمینه‌های سبز و بصورت کامل ، تمام تصاویر از یک خانه‌اند

هر نقشه، باید مقیاس مناسب خودش را داشته باشد تا برای بیننده قابل فهم و خوانا باشد. تعیین مقیاس مناسب هر پلان، بستگی به عوامل مختلفی مانند نوع پلان، جزئیات آن، کاربرد پلان و خوانایی آن بستگی دارد. نهایتا با توجه به این موارد یک سری مقیاس‌های قراردادی تعیین می‌شود. به طور مثال:
پلان معماری: 1:50، 1:100، 1:200
پلان مبلمان: 1:20، 1:50
پلان جزئیات: 1:5، 1:10
حواستان باشد هر مقیاسی که برای پلان خود در نظر گرفتید، نهایتا آن را به صورت واضح در پلان درج کنید. البته، بهتر است از مقیاس‌های استاندارد استفاده کنید.

طراحی پلان طبقات

طراحی پلان طبقات، یکی از مراحلی است که باید حوصلۀ بسیاری در آن به خرج دهید. پلان طبقات، نقشه ای دو بعدی از یک طبقه از ساختمان است که چیدمان فضاها، ابعاد، جزئیات و سایر اطلاعات مربوط به آن را نشان می‌دهد.
از مراحل طراحی پلان طبقات می‌توان به این موارد اشاره کرد: جانمایی فضاها، تعین ابعاد فضاها، ترسیم جزئیات، کنترل و بررسی و…. . همچنین در نظر داشته باشید که طراحی پلان هم به صورت دستی انجام می‌شود هم به کمک نرم‌افزارهای حوزه طراحی و معماری.

طراحی پلان مبلمان


طراحی پلان مبلمان، گامی مهم در دکوراسیون داخلی و چیدمان منزل یا محل کار شما است. این فرآیند شامل جانمایی و چیدمان اثاثیه، اعم از مبلمان، فرش، پرده و … با در نظر گرفتن اصول زیبایی‌شناسی، کارایی و تناسب با فضا است.
از مزیت‌های طراحی پلان مبلمان می‌توان به استفاده بهینه از فضا، ایجاد فضایی زیبا و دلنشین، افزایش کارایی فضا و کاهش هزینه‌ها اشاره کرد.

پلان مبلمان در لوازم خانه
پلان و نقشه مبلمان و لوازم خانه طراحی شده توسط تیم باوند

طراحی پلان جزئیات

اصطلاح «پلان فاز دو» به گوشتان خورده است؟ منظور از فاز دو همان طراحی پلان جزئیات است. این پلان تا حدی پل ارتباطی بین طراحی دو بعدی و مراحل اجرایی ساختمان به شمار می‌رود که مرحله‌ای حیاتی در فرآیند ساخت و ساز است.
در واقع در پلان جزئیات به ترسیم دقیق و کامل جزئیات فنی و اجرایی پروژه می‌پردازیم. این پلان‌ها اطلاعات لازم برای اجرای صحیح و اصولی پروژه را به پیمانکاران، مهندسان و سایر مجریان ارائه می‌دهند.

اصول طراحی نما

نما همان چیزی است که ما به عنوان یک عابر از ساختمان‌های مختلف می‌بینیم. اصول طراحی نمای ساختمان شامل موارد مهمی است که تأثیر زیبایی، هویت ساختمان، و منظر شهری را بهبود می‌دهد. این اصول شامل مواردی مانند توجه به سبک طراحی و ساخت نما، رعایت زیبایی، استفاده از مواد مناسب، و انعکاس سلیقه کارفرما می‌شود.
همچنین، اصل زیبایی به عنوان یکی از اصول اساسی طراحی نما شناخته می‌شود، چون جذابیت ظاهری و خلاقیت در طراحی نما خارجی تأثیر زیادی در جلب توجه و افزایش ارزش ساختمان دارد.

دیزاین نما
طرحی نمای انجام شده توسط باوند دکور

انتخاب سبک مناسب برای نما

بله، درست خوانده‌اید! حتی برای نما هم باید یک سبک خاص را در پیش بگیریم. برای انتخاب سبک مناسب برای نما ساختمان، می‌توانید از انواع سبک‌های طراحی نما استفاده کنید. برخی از این انواع شامل سبک‌های زیر می‌شوند:
سبک کلاسیک: با المان‌هایی همچون ستون‌های بلند، متریال سنگ روشن، و جزئیات پرکار استفاده می‌شود.
سبک ساده گرایی یا مینیمالیسم: که در آن اصل طراحی در سادگی و کم‌جزئیات قرار دارد.
سبک رنسانس: با خطوط قوی، جزئیات برجسته، و رنگهای غنی و شاداب استفاده می‌شود.
همچنین، اصول و مراحل طراحی نمای ساختمان شامل 14 مورد اصول و تکنیک‌های طراحی نما را شامل می‌شود. این اصول شامل رعایت زیبایی، استفاده از المان‌های مناسب، و توجه به هویت ساختمان و منظر شهری است.

طراحی نما با توجه به اقلیم

آب و هوای شهر شما چطور است؟ شاید در نگاه اول مهم به نظر نیاید، اما اقلیم و آب و هوا از عوامل موثر بر نوع طراحی نمای ساختمان به شمار می‌روند. توجه به اصول طراحی نما با توجه به اقلیم از اهمیت بالایی برخوردار است. اقلیم هر منطقه، شرایط آب و هوایی و جغرافیایی خاص خود را دارد که باید در طراحی نما مد نظر قرار گیرد.
پس در وهلۀ اول شما باید با اقلیم‌های متفاوت، ویژگی‌ها، مشکلات و راه حل‌های‌ آنان آشنا باشید تا بتوانید آن اصول را در طراحی نما پیاده‌سازی کنید. از جمله مواردی که باید به آن‌ها توجه کنید، می‌توان به جهت تابش خورشید، جهت باد و مقدار بارندگی، مصالح بومی و تناسب با اقلیم اشاره کرد.

طراحی نما و پلان ویلایی
نمای طراحی شده توسط تیم باوند تیم

انتخاب مصالح مناسب برای نما

بعد از طراحی نما، میان این تنوع بسیار مصالح کدامشان را انتخاب کنیم؟ بگذارید برخی از مصالح پرمصرف در طراحی نما را بررسی کنیم:
برای انتخاب مصالح مناسب برای نما ساختمان، می‌توانید از موارد زیر استفاده کنید:
نمای آجری: استفاده از آجر برای نما ساختمان یک گزینه مناسب است که جزئیات زیبا و سنتی را به نما اضافه می‌کند.
چوب: در مناطق با آب و هوای معتدل و رطوبت بالا، چوب یک گزینه عالی برای پنجره‌ها و درب‌ها است.
سنگ تراورتن: برای مناطق با آب و هوای معتدل و رطوبت بالا، استفاده از سنگ تراورتن به عنوان مصالح نمای ساختمان مناسب است.
به علاوه، در انتخاب مصالح برای نما، لازم است توجه به شرایط آب و هوایی و اقلیمی منطقه، سلیقه کارفرما، و قوانین شهرداری را داشته باشید تا نمای ساختمان با دقت و تطابق با محیط اجرا شود.

 

عوامل موثر بر هزینه طراحی نما

راستش را بخواهید در طراحی نمای ساختمان هیچ وقت نباید به دنبال یک قیمت ثابت باشید که در شرایط مختلف یکسان باشد. عوامل زیادی در تغییر هزینه‌های طراحی موثرند. از جمله:
نوع سبک طراحی نما
نوع مصالح نمای ساختمان
شرایط آب و هوایی
بنابراین، عوامل فنی، نوع سبک و مصالح طراحی نما، و شرایط آب و هوایی منطقه از جمله عوامل کلیدی هستند که بر هزینه طراحی ساختمان تأثیرگذار هستند.

استفاده از خلاقیت در طراحی ساختمان

خلاقیت شاید مهم‌ترین عنصر طراحی ساختمان باشد. تکرار، انسان را خسته می‌کند و علاوه بر آن روی محیط‌های شهری هم اثر منفی دارد. خلاقیت در طراحی ساختمان، عنصری حیاتی برای خلق فضاهایی نوآورانه، زیبا و کارآمد است. این فراتر از صرفاً رعایت قواعد و ضوابط معماری است و به معنای به کارگیری تفکر خلاقانه و ایده‌های نو برای حل مسائل و خلق فضاهایی منحصر به فرد است.

طراحی ساختمان های هوشمند

احتمالا تبلیغات ساختمان‌های هوشمند را دیده‌اید؛ همان‌ها که قبل از ورود صاحب‌خانه به صورت خودکار مقدمات ورود او را آماده می‌کنند: چراغ‌ها روشن می‌شود، سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی به کار می‌افتند و… این‌ها همان ساختمان‌های هوشمند هستند که در قسمت طراحی به آن‌ها توجه ویژه‌ای شده است. به خصوص قسمت تاسیسات الکتریکی و مکانیکی.
این ساختمان‌ها، بر پایۀ فناوری‌های جدید اداره می‌شوند و با رشد روز افزون تکنولوژی احتمالا باز هم شاهد پیشرفت و رواج این سبک از ساختمان‌ها خواهیم بود.

اهمیت زیبایی شناسی در طراحی ساختمان

شاید فکر کنید که زیبایی همان سلیقه و این حرف‌ها است. اما نه، به همین سادگی نیست. زیبایی هم اصول خاص خودش را دارد که در صورت رعایت شدن، از جانب طیف وسیع‌تری از مردم «زیبا» خواهد بود.
از جمله اصول زیبایی شناسی در معماری می‌توان به این موارد اشاره کرد:
تناسب و تعادل
وحدت و انسجام
سادگی
تنوع
نور و روشنایی
مصالح و متریال
هر کدام از موارد بالا، توضیحات مفصلی دارند که یک طراح خوب باید به آن‌ها مسلط باشد. در این صورت است که فرد مورد نظر می‌تواند ساختمانی طراحی کند که دارای فضاهایی زیبا، باکیفیت و پایدار باشد.

استفاده از رنگ و نور در طراحی

احتمالا در نقشه‌های فاز دو با نور سر و کار پیدا می‌کنید و شاید هم نه، تنها در مدلسازی بنا. مدلسازی جایی است که پای رنگ و نور به کارمان کشیده می‌شود و مهم است که موارد استفادۀ آن‌ها را بشناسیم. به وسیلۀ رنگ و نور می‌شود احساس آدم‌ها تغییر داد، روی برداشتشان از یک فضا اثر گذاشت، آن‌ها را هدایت کرد یا حتی برایشان محدوده تعیین کرد!
شاید این موارد به نظرتان عجیب و غیر ممکن بیاید، اما واقعا این کاری است که یک طراح خوب با نور و رنگ انجام می‌دهد. البته، برای همچین کار خارق‌العاده‌ای نیاز به شناخت و تجربۀ بسیاری است…

نورپردازی در پلان و نقشه کشی
تصویر با نور و رنگ مناسب طراحی شده توسط تیم باوند

ایجاد تناسب و تعادل در طراحی

شاید تناسب و تعادل شما را به یاد تقارن بیندازد. اما باید بدانید که این دو با همدیگر تفاوت زیادی دارند. قرینه بودن یعنی دو چیز عینا شبیه هم باشند. اما در تعادل دست ما خیلی باز‌تر است. تعادل مانند کفۀ ترازو می‌ماند. محتویات دو کفۀ ترازو عینا شبیه هم نیستند اما وزن تقریبی یکسانی دارند. این یعنی تعادل!
حالا این چه ربطی به طراحی دارد؟ اتفاقا خیلی مرتبط است. وقتی حجم یک ساختمان طراحی می‌شود، مهم است که تعادل در ان رعایت شده باشد. یعنی چشم بیننده رو نقطۀ خاصی از بنا متمرکز نماند و به اصطلاح در بنا بچرخد! البته، این مباحث شاید به نظرتان کمی پیچیده بیاید، اما از مسائلی است که یک طراح ساختمان باید آن را در نظر داشته باشد.

معرفی انواع نرم افزارهای طراحی ساختمان

مدل نرم‌افزارهای طراحی 3D Max
فضای کاری با 3D Max درحال کار کردن روی خانه سه بعدی

چه نرم افزارهایی در حیطه طراحی ساختمان وجود دارند؟ هرکدامشان برای چه کاری مناسبند؟ در این قسمت می‌خواهیم به بررسی این مورد بپردازیم:
نرم افزار CAD برای ارائه قابلیت های ترسیم سه بعدی و سیستم های طراحی شی گرا تکامل یافته است که امکان ایجاد تصاویر نمایشی و اطلاعات تولید برای اجزای ساختمان را فراهم می کند.
نرم‌افزار مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM) نقش مهمی در فرآیند طراحی ایفا می‌کند و ابزارهایی را برای طراحی خودکار، تحویل با کیفیت بالا، مدیریت اطلاعات قابل اعتماد و فرآیندهای دیجیتالی برای ساده‌سازی گردش کار، کاهش هزینه‌ها و افزایش نتایج پروژه ارائه می‌کند.
برخی از گزینه های محبوب نرم افزار طراحی معماری عبارتند از Rhino 3D، AutoCAD، Chief Architect، SelfCAD، Revit و SketchUp.
. این ابزارها نیازهای مختلف در زمینه معماری را برآورده می‌کنند و طیف وسیعی از ویژگی‌ها از طراحی دوبعدی تا قابلیت‌های مدل‌سازی سه بعدی پیشرفته را ارائه می‌دهند.
با در نظر گرفتن عواملی مانند ابزار طراحی خودکار، تحویل با کیفیت بالا، مدیریت اطلاعات قابل اعتماد، و فرآیندهای دیجیتال در هنگام انتخاب نرم افزار طراحی معماری، معماران می توانند کارایی خود را افزایش دهند و نتایج با کیفیت بالا را متناسب با نیازهای منحصر به فرد هر پروژه ارائه دهند.

بهترین نرم‌افزارهای طراحی داخلی3D
تصویر نرم‌افزار طراحی داخلی

مقایسه نرم افزارهای مختلف طراحی ساختمان

اگر در حیطۀ معماری فعالیت داشته باشید، حتما با نرم‌افزارهای آن آشنایی دارید. هنگام مقایسه نرم افزارهای معماری مختلف، توجه به عوامل مختلفی مانند رابط کاربری، سازگاری پلت فرم، قیمت، عملکرد و کیفیت خروجی ضروری است. برخی از بهترین نرم افزارهای معماری در سال 2024 عبارتند از:
اتوکد
راینو
اسکچاپ
رویت
تری‌دی مکس
هنگام انتخاب نرم افزار معماری، ارزیابی نحوه استفاده از آن، سطح راحتی شما با ابزار و سطح مهارت شما بسیار مهم است. عواملی مانند قابلیت‌های BIM، مهارت مدل‌سازی سه بعدی و پشتیبانی از طراحی مبتنی بر شی یا بردار نیز باید در نظر گرفته شوند تا اطمینان حاصل شود که نرم‌افزار با اهداف و الزامات پروژه شما هماهنگ است.

طراحی داخلی و خارجی

طراحی داخلی و خارجی ساختمان دو فرآیند تقریبا مجزا در طراحی به شمار می‌روند. در طراحی خارجی، نیاز است که طراحان به صورت هماهنگ و همزمان بین داخل و خارج ساختمان عمل کنند. طراحی خارجی باید با مصالح مقاوم و با فرم‌هایی که نیاز به نگهداری زیاد ندارند، انجام شود تا هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهد و ساختمان را برای مصرف‌کنندگان تا مدت زیادی جذاب نگه دارد.
از طرف دیگر، در طراحی داخلی، انتخاب رنگ‌ها، بافت‌ها، مواد، مبلمان، نورپردازی و عناصر دیگر بسیار اهمیت دارد تا یک فضای جذاب و کارآمد ایجاد شود. این تفاوت‌های بین طراحی داخلی و خارجی نشان می‌دهد که هرکدام وظایف خاص خودشان را در مراحل طراحی به عهده دارند.

مدل سازی سه بعدی

مدلسازی سه بعدی ساختمان، فرآیندی خلاقانه و نوین برای خلق مدل‌های دیجیتالی و سه‌بعدی از بناها است. این مدل‌ها، تصویری دقیق و واقعی از ساختمان را در اختیار شما قرار می‌دهند و امکان بررسی و تجزیه و تحلیل آن را از زوایای مختلف فراهم می‌کنند. از مزایای مدلسازی سه بعدی می‌توان به ایجاد تصاویر دقیق و واقعی، بررسی و تجزیه و تحلیل، ارائه جذاب، کاهش هزینه‌ها و ایجاد هماهنگی اشاره کرد.
نرم افزارهای مدلسازی سه بعدی ابزارهایی قدرتمند هستند که به شما امکان می‌دهند تا مدل‌های سه‌بعدی از اشیاء، محیط‌ها و شخصیت‌ها را ایجاد کنید. این نرم‌افزارها در طیف وسیعی از زمینه‌ها مانند معماری، مهندسی، انیمیشن، بازی‌سازی و طراحی صنعتی استفاده می‌شوند. از جمله این نرم‌افزارها می‌توان به اسکچاپ، رویت، راینو، تری‌دی‌مکس و …اشاره کرد که در حال حاضر توسط مهندسان استفاده می‌شوند.

طراحی مدل سه بعدی خانه
طراحی 3D منزل و خانه انجام شده توسط باوندتیم
طراحی مدل 3D منزل

تهیه رندر و انیمیشن

شاید در ارائه‌های شرکت‌های معتبر معماری انیمیشن‌ها را دیده باشید. وقتی مدل سه بعدی ساختمان در نرم افزار آماده می‌شود، به کمک حرکت دوربین در فضا می‌توانیم یک انیمیشن درست کنیم. به این وسیله به صورت هر چه بهتر می‌توانیم طرح خود را به کارفرما ارائه کنیم.
رندر هم همان خروجی‌های با فرمت عکس هستند که به واقعیت بسیار نزدیکند. از طریق رندرهای مختلف از زوایای متفاوت می‌توانیم دید بهتری نسب به پروژۀ خود داشته باشیم.

نتیجه گیری

دیدید؟ از نقشه برداری تا طراحی پلان، از طراحی پلان تا مدلسازی و فاز دو، تماما از بخش‌های متفاوت طراحی ساختمان به شمار می‌روند. احتمالا حالا دیگر به طراحی ساختمان به سادگی قبل نگاه نمی‌کنید.
در واقع، طراحی ساختمان یک فرایند پیچیده و چندوجهی است که نیازمند در نظر گرفتن عوامل مختلفی مانند کارایی، زیبایی، آسایش، امنیت و پایداری است. با استفاده از اصول و قواعد طراحی ساختمان می‌توان فضاهای باکیفیتی خلق کرد که نیازهای ساکنین را به طور کامل برآورده کند.

روند کاری ما

|

بررسی اولیه

در این مرحله، اندازه‌گیری دقیق فضا و تحلیل نیازهای کاربری آن، اولین گام برای طراحی یک فضای داخلی مناسب و کارآمد است. این بررسی شامل اندازه‌گیری دقیق ابعاد فضا، بررسی نورپردازی، ارتفاعات سقف می‌شود.

||

طراحی اولیه و تاییدیه

در مرحله طراحی اولیه، ایده‌ها و اهداف اولیه برای ساختمان به صورت گرافیکی و با جزئیات کمتر نمایش داده می‌شود و درصورت تایید شما، یک قرارداد رسمی بسته میشود.

|||

ساخت و تحویل

در این مرحله تمام جزئیات و ابعاد نهایی ساختمان مورد بررسی قرار می‌گیرد. این نقشه‌ها به مهندسان عمران، مهندسان برق و سایر متخصصان مرتبط ارائه می‌شود تا از جزییات فنی اطمینان حاصل شود.

به آخرین بلاگ های ما حتما سر بزنید

تعویض کابینت در بازسازی

تعویض کابینت در بازسازی خانه اگر کابینت‌هایتان قدیمی، فرسوده یا نامناسب با سلیقه‌تان شده‌اند، وقت آن رسیده که با تعویض...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *